Saturday, March 31, 2012

A PMP vizsgara jelentkezes feltetelei

Saturday, March 31, 2012 0
A lenti felsorolast a PMI Budapest Chapter oldalan barki megtalalhatja, de a precizseg kedveert mi is felsoroljuk:

- Felsőfokú végzettségűek esetében:
4.500 óra gyakorlat összesen az öt PM folyamat csoportban (projekt feladatok vezetése), 36 hónap PM gyakorlat az utóbbi hat évben. [Project Folyamat - Process Groups]

- Középfokú végzettségűek esetében:
7.500 óra gyakorlat összesen az öt PM folyamat csoportban (projekt feladatok vezetése), 60 hónap PM gyakorlat az utóbbi nyolc évben

- Mindkét kategória esetén:
35 nettó ("kontakt") óra dokumentált részvétel PM képzésen (a képzésnek le kell fednie mind a kilenc PMBOK® tudásterületet)

Ehhez csak annyit tennenk hozza, hogy a magyar chapter meg mindig a PMBOK 3. kiadasat emliti, pedig lassan mar az 5. fog kijonni. Repul az ido...

A PMP vizsga legutobbi valtozasai

A PMI [Project Management Institute] 2011 augusztus 31-tol valtoztatott a PMP vizsgan. Elozoleg egy ugynevezett Role Delineation Study [RDS]*  felmerest vegeztek, aminek az eredmenyet publikaltak is. A lenyeg a lenyeg, hogy nagyobb hangsulyt kapott a Professional & Social Responsibility terulet, amit igy minden knowledge area-ban tesztelni szandekoztak.

A PMI szerint ez a kerdesek 30%-at erintette. Szereny meglatasunk szerint a Professional & Social Responsibility alapelvek eddig is komoly kihivasok ele allitottak a magyar PM-eket, igy ez csak fokozodott. (ld. Bacso Peter: Tanu c. filmje "A nemzetkozi helyzet fokozodik" )

Nagyon sajnaljuk, es rossz ezt leirni, de a mai magyar valosag nem kedvez a PMI altal kivanatosnak tartott etikai normak betartasanak. (V.o. Magyarorszag prominens helyezese a nemzetkozi korrupcios listakon.)

* Kulon felhivnank a figyelmet az ekes megfogalmazasara annak amikor osszevetik a PM-ek valodi munkajat azzal a teszttel (PMP) ami a project management munka tudasat hivatott tesztelni.

Ground Rules for this blog

Feltetelezzuk, hogy senkinek nem okozott gondot a cim leforditasa. Ez nagy baj is lenne, mivel a PMI PMP vizsgaja magyar nyelven egyelore nem valaszthato, ami egyebkent egyaltalan nem baj, hiszen a Project Management nyelve gyakorlatilag az egesz vilagon az angol. Ez annyira igaz, hogy a Parizsban rendezett PM treningunket is angolul tartottuk.
Mi a vizsgafelkeszitest mind magyarul mind angolul vallaljuk, de a slide-ok kizarolag angolul allnak a rendelkezesunkre. Akinek ez gondot okoz az valoszinuleg nem qualifikalja magat a vizsgara.
Ennek megfeleloen ez a blog tulnyomo reszben magyarul irodik, de neha egesz varatlanul atvalthat angolra, amiert kerjuk az olvasok megerteset. Tovabbi engedmeny amivel elunk, hogy a gyorsabb gepeles miatt es persze megszokasbol is eltekintunk az ekezetektol,  amiert szinten meaculpazunk.

A PMP vizsgarol meg annyit erdemes tudni, hogy a kerdesek megfogalmazasa helyenkent a native angoloknak is komoly fejtorest okozhat, ezert ha a lenti illusztraciohoz hasonlo arckifejezest vagsz egy-egy kerdes eseten, nyugodj meg, a baj nem feltetlenul a te angol tudasoddal van.


Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide)

A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide) a PMI altal rendszeresen publikalt kiadvany, gyakorlatilag a PM bibliaja. A jelenlegi legutolso verzio a 4. 2008 december 31-en kerult kibocsatasra. Talan veletlen egybeeses de minden Olimpiai evben kijon az ujabb verzio.

Ha nem szakad meg ez a szep hagyomany akkor 2012 ev vegen szamithatunk az 5. verziora.



Ja, es el ne felejtsuk, hogy allitolag a vizsga csak 30%-ban tartalmazza a konyvben levo okossagokat.

Warning: A konyv egyebkent a vizsgara valo felkeszulesre nem alkalmas, de lefekves elott egy-egy chapter garantaltan segit az almatlansag eluzeseben.

Friday, March 30, 2012

Mi is az a PMP vizsga?

Friday, March 30, 2012 0
Azok akik ezt olvassak szerintunk tisztaban vannak vele, de azert legjobb ha tisztazzuk ezt az elejen.

A rovid valasz: Project Management Professional [PMP] vizsga. Ha valaki ettol nem lesz okosabb akkor adjuk hozza, hogy ezt a vizsgat a PMI talalta ki, abbol a celbol, hogy a vilagon  barhol dolgozo Project Managereknek adjon fogodzot az ugynevezett Project Management Best Practices-ekhez. A PMI pedig a Project Management Institute roviditese.

Ezt a blogot pedig azert hoztuk letre, hogy fogodzot adjunk azoknak akik szeretnenek tobbet megtudni errol az igen alapos 4 oras vizsgarol ahol 200 kerdesre kell valaszt adni valamilyik Prometric Centerben. Segitunk, hogy mindazok aki erre vallalkoznak mar az elso alkalommal sikeresen tul legyenek ezen a vizsgan.

 
◄Design by Pocket